Следвайте Гласове в ТелеграмВ арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия се

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия се
Коментари Харесай

Ново мощно оръжие се появи в арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия се появи ново мощно оръжие – тритонни авиационни бомби ФАБ-3000, демонстрира видео, оповестено в обществените мрежи. Актуализираната версия на тези муниции, съгласно специалистите, е оборудвана с универсални модули за обмисляне и промяна (УМПК), което доста усилва тяхната бойна успеваемост и акуратност на поразяване на цели.

По-рано съветското министерство на защитата разгласява известие, че стартира всеобщото произвеждане на ФАБ-3000, и видео с министъра на защитата Сергей Шойгу, който инспектира цех за производството им.

" Сергей Шойгу е осведомен, че от февруари тази година в предприятието е проведено всеобщо произвеждане на ФАБ-3000 ", се показва в известието на съветското ведомство. Руският министър е осведомен още, че " предприятието е нараснало неведнъж производството на авиобомби ФАБ-500, удвоило е производството на ФАБ-1500 ".

Самата ФАБ-3000 е неуправляема бомба, създадена още в Съюз на съветските социалистически републики. 

Тя има такава разрушителна мощ, че може да се употребява за офанзиви на изключително укрепени региони като мариуполския Азовстал, също така новите технологии ще я трансфорат на практика във високоточно оръжие, описа пред РИА Новости съветският боен специалист Алексей Леонков.

" ФАБ-3000 бяха употребявани по време на бойни дейности в Украйна по време на нападението на Азовстал. Но те бяха взети от ресурси, направени по време на Съветския съюз, и производството им не беше обновено. Но " специфичната военна интервенция “ сподели, че тези муниции са били изключително належащо по време на нахлуване на укрепени региони “, показва Леонков.

Той посочи, че обновеното произвеждане ще се прави по модерни технологии, които ще разрешат тези бомби да се употребяват на практика като високоточно оръжие. По думите на специалиста, потреблението им в комбиниране с балистични изчислители за стартиране ще трансформира ФАБ-3000 във " високоточни муниции, които тъкмо ще се впишат в задачата с минимално кръгово вероятностно отклоняване “.

Освен това, в случай че на тритонна бомба е инсталиран повсеместен модул за обмисляне и поправяне, той може да бъде хвърлен от разстояние, което ще разреши на самолета-носител да не навлезе в зоната на Противовъздушна отбрана на съперника, добави Леонков.

" Всички знаят резултатите от стартирането на бомби ФАБ-1500. ФАБ-3000 ще бъде още по-лошо... “, акцентира той.

По данни на съветското ведомство единствено далечният бомбардировач Ту-22М3 публично може да употребява ФАБ-3000, само че този аероплан не може да употребява бомби от УМПК (универсален модул за обмисляне и корекция). Един от главните носители на муниции с този модул е ​​фронтовият бомбардировач Су-34, само че той от своя страна публично не е притежател ФАБ-3000.

Възможно е по-късно Су-34 и Ту-22М3 да преминат подобаваща рационализация. Формално пречките за това са малко, тъй като оптималното бойно натоварване на Су-34 доближава 12 000 кг при военен радиус 1000 километра.

Универсалният модул за обмисляне и промяна на полета (УМПК ) е инсталиран модул, който преобразува стандартните неуправляеми бомби (по-специално ФАБ-250 и БАБ-500 M-62) в планиращи бомби - високоточни муниции с повишен обхват.

Авиобомбата ФАБ-3000 е два пъти по-мощна от ФАБ-1500, която както демонстрира и името й, тежи два пъти по-малко – звук и половина. Преди дни CNN разяснява, че даже по-малко мащната ФАБ-1500 е бомбата, която „ унищожи украинската защита и наруши салдото на силите на фронтовата линия “.

Руските въоръжени сили трансфораха едно от главните оръжие от руската ера ФАБ-1500 в планираща бомба, т.е. бомба, на която е конфигуриран повсеместен модул за обмисляне и промяна, главно със сателитно ориентиране. ФАБ-1500 оставя след себе си кратер с диаметър 15 метра.

За съпоставяне новата ФАБ-3000 е проектирана да носи 1200 кг. експлозиви. Тя е с радиус на проваляне от 46 метра, а радиусът на разпространяване на осколки може да доближи 260 метра. Сред вероятните носители на ФАБ-3000 са стратегическите бомбардировачи Ту-22М3 и фронтовите бомбардировачи Су-34.

Източници: Агенция " Фокус ", obektivno.bg, fakti.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР